Finland 100

År 2017 fyller det självständiga Finland hundra år, och jubileumsåret syns också i Sibbo. Temat för jubileumsåret är Tillsammans, och det är närvarande i många evenemang som ordnas längs med året på olika håll i Finland. Under jubileumsåret betraktar vi tillsammans Finlands 100 år av självständighet, nutiden och framtiden.

Även i Sibbo ordnas flera evenemang som anknyter till jubileumsåret, och vi hoppas att de ska locka många deltagare. Det första evenemanget i Sibbo var fyrverkeriet som ordnades i Nickby 31.12.2016.

Finland 100 -program under hösten 2017

Programmet utökas med evenemang under årets lopp. Evenemangen i Sibbo hittar du även i kommunens evenemangskalender. Du kan också bekanta dig med jubileumsårets teman och evenemang på webbplatserna:
http://suomifinland100.fi/?lang=sv
http://suomi100uusimaa.fi/finland-100-i-nyland/.

 

Ett arboretum till äran av Finlands 100-årsjubileum byggs i Östanåparken

De Sibbobor som får tillökning under jubileumsåret kan via nättjänsten reservera ett träd som får bära nykomlingens namn i trädslagsparken. Tilläggsinformation finner du via denna länk.

 

100 Sibbobor

BAKGRUND
Målet är att få sibbo familjer och släkt tillsammans för fest årets bild. Tillsammans berättar bilderna hur familjer ser ut för Finlands fest år 2017. Projektet är en del av de gamlas veckan och Finland 100 -jubileumsåret. Temat för de gamlas veckan är “generationer tillsammans” och temat för Finland 100 är “tillsammans”.Projektet arrangeras av en del företag och organisationer i Sibbo. Med i samarbetet är Iloisen Mielen Puisto, Attendo Kaskiniitty, Studio Lindell och Sibbo Kommun. Många företag i Nickby deltar i utställningen.

Fotoutställningen i Nickbys skyltfönster är mellan den 27.11 - 8.12.2017 och festkollaget i Sipoon Sanomat vecka 49.

 

Självständighetsveckan i Sibbo 2.-9.12. 2017

2.12. Reeta Vestman uppträder med sitt partyband på Söderkulla Gård kl. 21.00. Vi firar Finland 100 med finländsk musik av bl.a. Laila Kinnunen och Haloo Helsinki. Middagsserveringen börjar redan kl. 19 och biljetter kan bokas på info@soderkulla.fi. Arrangör: Söderkulla Gård.

4.12. Södis koskettaa-Södis berör! En intressant stig med video-och ljusband från dåtid till nutid som har förverkligats på Lärdomsvägens skolor. Fritt inträde mellan 18.30-20.00. Arr. Söderkulla skola klass 0 -6 och Sipoonlahden koulus klass 0 -2.

5.12. Biblioteken runt om i Finland kallar hela folket till självständighetsdagens förfest på biblioteken för att fira det hundraåriga Finland. Välkomna är barn, vuxna, gamla och nya finländare. I Sibbo firas förfesten på Söderkulla bibliotek kl. 17-19 med bland annat studiofotografering och lekhörna för barn, Sibbo spelmanslags musik, kommunens kulturpris och ringdanser. Arr. Sibbo bibliotek.

6.12. Finlands 100-års självständighetsjubileum firas i Servicehuset Elsie (Nickby) kl. 10.30 i restaurang Hilden Helmi och i Servicehuset Lindas festsal (Söderkulla) kl. 14.00 med Kjell-Peter Söderlund som festtalare. Tvåspråkig, öppen för alla. Arrangör: Servicehusstiftelsen i Sibbo

6.12. I Sibbo omfattar Finland 100-programmet en tvåspråkig festgudstjänst på självständighetsdagen kl. 14 i Sibbo kyrka och kl. 14.30 arrangerar kommunen en hedersvakt vid hjältegravarna vid gamla kyrkan i Sibbo. Efter kransnedläggningen blir det busstransport från hjältegravarna till kaffeserveringen i Östanåparkens festsal kl. 15. I Festsalen kan man också se olika dans- och musikföreställningar av Keravan Tanssiopisto och Sibbo Musikinstitut. Hela familjen är välkommen! Arr. Sibbo svenska församling, Sipoon suomalainen seurakunta och Sibbo kommun. Inträdet är fritt.

8.12. Filmvisning av Okänd soldat (Aku Louhimies) i Festalen i Nickby kl. 18.00. Fribiljetter (max 4st/pers.) avhämtas från och med 15.11 från biblioteken och Sockengårdens Info. De 300 första ryms med! Arr. Sibbo kommuns kulturtjänster.

9.12.  Kirlittan goes Lilla Villan kl. 10.00: Vahtikoiran vieraanvara -konsertti (suomeksi/på finska). Vakthunden Veikko har kalas. Vad ska han bjuda på? Den gästvänliga hunden fortsätter på samma linje som under tidigare föreställningar: alla barn får sjunga och leka. Arr. Sibbo bibliotek. Fritt inträde.

 

Än finns det tid att söka till jubileumsårets program

Alla företag, grupper och personer i Sibbo är välkomna med att bygga upp programmet för jubileumsåret.

Vem som helst kan söka till programmet för jubileumsåret. Projekt som anknyter till årets teman och genomförs under år 2017 är välkomna med. Du kan söka till programmet fram till oktober 2017 genom att fylla i denna webblankett.

De projekt som godkänns har rätt att använda symbolen för Finland 100 och de ingår i jubileumsårets officiella program.

 

Ytterligare uppgifter ges av kultur- och fritidschef Anne Laitinen, som är kontaktperson för Finland 100 i Sibbo. Kontaktuppgifter: anne.laitinen(at)sibbo.fi, tfn 50 548 5682.

Vänligen meddela Anne Laitinen om ni under jubileumsåret kommer att ordna ett evenemang i Sibbo som godkänts som Finland 100-evenemang.

Suomeksi

Senast ändrat 14.11.2017