Barn och ungdomsverksamhet

 

Skattjakten - Sommarens läskampanj!

Skattjakten är en läskampanj riktad till barnfamiljer och skolbarn. Skattjakten inleds måndagen den 1.6. och fortsätter till slutet på augusti.

Hämta ett Skattjakts-pass från ditt bibliotek. Passet innehåller instruktioner, uppgifter och lästips med somriga böcker för olika åldrar. Litteraturlistan ska användas enbart som tips, det är fritt fram att läsa andra böcker och lyssna på ljudböcker för att lösa uppgifterna. Passet innehåller sex stycken uppgifter. Man hoppar fram på en spelplan på olika stenar som man färglägger när man utfört uppgifterna. När du är klar, visar du upp passet för personalen på biblioteket. Som pris får du fina bilder att färglägga.

Du kan också utföra ditt pass på samiska, ryska, estniska, engelska och arabiska, fråga efter dem av personalen och de printar ut det för dig.

Somriga skattjaktstunder!

aarrejahti

 


 

Sesam lös dig - en uppgiftsstig

Sesam lös dig-uppgiftsstigstävlingen har tagit slut. Vi tackar alla som deltagit i tävlingen. Vi hoppas att ni hade roligt då ni spelade spelet och att uppgifterna var inspirerande. Vi har tagit kontakt med de lag som klarade sig bäst i spelet angående priser. Spelet är fortfarande öppet, så alla som vill kan fortfarande spela.

Så här kan du spela spelet:

Gå till adressen play.seppo.io

Välj spelets språk (uppgifterna är på finska och svenska)

Ange pin-koden: 7G538F


23.09.2020

Mini Kirlittan: Hilberstrutt i lingonriset (sve)

Rampfeber presenterar ett sagospel för alla med barnasinnet i behåll

Söderkulla bibliotek

[l:communityCalendarItem]Mer information och bokningar på svenska för Nickby och Söderkulla bibliotek, kontakta:
Specialbiblioteksfunktionär Linda Åkerlund, linda.akerlund@sibbo.fi, tfn 0401455784
Mer information och bokningar:

Specialbiblioteksfunktionär Linda Åkerlund, linda.akerlund@sibbo.fi, tfn 0401455784.

 


Nya spelregler för sagorummet på Nickby bibliotek

Efter kundrespons har vi ändrat på spelreglerna i sagorummet på Nickby bibliotek. Vistelse i sagorummet sker tillsammans med en vuxen. Det är inte tillåtet att äta och dricka i sagorummet.

 


 

Öppna sagostunder

Nickby bibliotek
Till huvudbiblioteket kan man komma och lyssna på svenska sagostunder varje TORSDAG kl. 10 från och med 24.9. till och med 3.12.

Söderkulla bibliotek
I Söderkulla hålls sagostunderna udda veckors ONSDAGAR kl.10.
Datum: 23.9., 7.10., 21.10., 4.11., 18.11. och 2.12.

Alla barn som har fyllt 3 år är välkomna!

 


Små ugglor på en gren.

 

Babypoesi

Välkommen med på bibliotekets tvåspråkiga babypoesi! Babypoesi är en rolig poesistund för föräldrar och barn under två år. Vi rimmar en måndag i månaden på båda biblioteken kl. 10-11. Syskon är välkomna med!

Garantera att ni ryms med genom att anmäla er till linda.akerlund@sibbo.fi eller 040 1455 784.

Söderkulla bibliotek: 14.9., 12.10., 9.11. och 7.12.

Huvudbiblioteket: 28.9., 26.10., 23.11. och 21.12.

En kort film om babypoesi


Program för daghem och förskolor

Bokbiomånad (november)
Sibbo biblioteken ordnar en Bokbio månad med svenska filmer, som baserar sig på böcker för daghem och förskolor i november! Bokbion hålls vecka 45 och 46: måndag, tisdag och fredag: 4.11, 5.11 och 8.11 samt 11.11, 12.11 och 15.11. Boka in din egen barngrupp på en filmstund där bilderboken väcks till liv. Filmstunden följs av en kreativ verkstad. Totaltid ca 40 min, för barn i åldern 3-6. Bokningar från och med september till paola.dadda@sibbo.fi. Boka snabbt, då 12 grupper ryms med!

Sagoyoga och sagomassage för femmisar och förskolebarn (januari/februari)
Pröva på en unik sagostund! Biblioteket bjuder det här läsåret på sagoyoga och sagomassage. Under sagoyogan deltar alla barn samtidigt som de lyssnar på sagan, genom att göra lätta yogarörelser och under sagomassagen får barnen massera varandra under sagans gång.

Sagoveckor (mars/april)
Tyvärr är sagoveckan år 2020 inhiberad. På sagoveckan förvandlas sagorummen till en fantasivärld utgående ifrån sago- och bilderböcker. Till Sagoveckorna anmäler man sig på förhand så att grupperna blir passliga. Anmälan sker från och med början av mars, mer information kommer senare på den här sidan. Temasagostunderna hålls på både finska och svenska.

Berättelsekasse för förskolebarn
I Sanna Pelliccionis bok Meidän piti lähteä (Vi var tvungna att ge oss iväg, fri översättning), får man möta en familj som lämnar sitt hem då kriget börjar och reser till ett annat land. Boken kallas för en "silent book", tyst bok, och är utan text. Tanken är att man skapar berättelsen utgående ifrån bilderna tillsammans med barnen. Berättelsekassen behandlar följande teman: hem, familj, vänskap, trygghet, otrygghet, flyktingar, krig, fred, hjälp, rädsla, gemenskap. Det finns två böcker i varje kasse så att flera grupper kan läsa boken samtidigt, samt handledningsmaterial med uppgifter som passar för förskolebarn. Lånetiden är 2 veckor.

Mamma Mu kasse som kan lånas till daghemmet

Lär känna Mamma Mu på ett nytt sätt! Bibliotekens nya kasse har temat Mamma Mu och inspirerar både små och stora att läsa och berätta tillsammans. Kassen är fylld av roligheter! Här finns böckerna: Mamma Mu läser och Mera fart Mamma Mu, de härliga sångerna och Mamma Mu och Kråkan mjukisar som man kan leka med. Dessutom bjuder kassen på flera lätta uppgifter med inspirerande rekvisita som daghemsgruppen kan göra tillsammans! Mamma Mu kassarna behandlar följande teman: djur, vänskap, biblioteket, läslust, sommar, racerbåtar och glädje


Program för skolklasser

Bibliotekskortsmysterium för åk 1 (september och oktober)
Alla förstaklassister får ett eget bibliotekskort och då det är ens första, så är det såklart spännande! Biblioteket ordnar en lekfull vandring där eleverna får bekanta sig med biblioteket, och samtidigt leta efter ett försvunnet bibliotekskort. På samma gång får eleverna lära sig hur man använder ett bibliotekskort, hur låneautomaten fungerar och var man hittar sina favoritböcker. Programmet avslutas med högläsning. Till bibliotekskortsmysteriet anmäler man sig på förhand. Före besöket behöver man lämna in elevernas bibliotekskortsansökningar, gärna senast 2 veckor före besöket, så att biblioteket hinner förbereda korten och dess tillhörande brev. Längd 45 min. En del av Sibbo kommuns kulturstig.

Bibliotekskortsansökan finns att skriva ut här: Bibliotekskortsansökan (pdf)

Superhjälteverkstad för åk 2 (oktober)
Om er klass är intresserad av superhjältar och spännande böcker med det temat, så ska ni komma med på superhjälteverkstaden! Här dyker vi in Handboken för superhjältar, men träffar också små och stora hjältar från andra bokvärldar. Vi pysslar också något som har med superhjältar att göra! Andra teman som lyfts upp i verkstaden är vänskap.

Låna en berättelsekasse till klassen för åk 1 och 2
Låna en berättelsekasse till klassen och berätta tillsammans! I Sanna Pelliccionis bok Meidän piti lähteä, "Vi var tvungna att ge oss iväg" får man möta en familj som lämnar sitt hem då kriget börjar och reser till ett annat land. Boken kallas för en silent bok och är utan text. Tanken är att man skapar berättelsen utgående ifrån bilderna tillsammans med barnen. Det finns två böcker i varje berättelsekasse så att flera grupper kan läsa boken samtidigt, samt handledningsmaterial med uppgifter. Kassarna finns i både Nickby och Söderkulla bibliotek. Berättelsekassarna behandlar följande teman: hem, familj, vänskap, trygghet, otrygghet, flyktingar, krig, fred, hjälp, rädsla, gemenskap

Bokstorm för åk 3 och för åk 4 enligt resurser (september-april)
Bokstormen är en aktiv bokpratsstund fylld av böcker, är klassen delas i grupper och varje grupp får boktipsa varandra. Men vad händer i bokstormen då åsktrumman dundrar? Vem hinner nappa åt sig sin favoritbok? En del av Sibbo kommuns kulturstig.

Författarbesök för åk 5
Biblioteket bjuder alla femteklassister på ett författarbesök. Tidpunkt och författare meddelas senare!

Nevermoor-bokpratsupplevelse för åk 6 (februari)
I bibliotekets interaktiva bokpratsupplevelse Nevermoor får klassen öppna dörren till fantasybokens värld. Vi bjuder på en förtrollad och annorlunda upplevelse där sinnena står i fokus och man reser från den ena magiska stationen till den andra, och det blir bara mer mystik ju längre fram man kommer. Under bokpratet får eleverna också pröva på informationssökning. Just nu berättar vi inte mera, utan kom till biblioteket och upptäck vad det hela går ut på! En del av Sibbo kommuns kulturstig.

Specialgrupper
Vi organiserar gärna verksamhet för specialgrupper, er information fås av feeja.haarmann@sipoo.fi.


Ungdomsprogram

Bokprat
Bokprat erbjuds för årskurs 7-9, kontakta linda.akerlund@sipoo.fi för mera information.

Specialgrupper
Vi organiserar gärna verksamhet för specialgrupper, er information fås av feeja.haarmann@sipoo.fi.


Kennelliiton lukukoira - logo
Läshunden

Att läsa för en läshund är ett sätt att uppmuntra till läsning. Läshundens uppgift är att lyssna till läsaren och vara närvarande. Läshundarna besöker båda biblioteken ca en gång i månaden. Reservera gärna lästiden på förhand: feeja.haarmann@sipoo.fi. Lästiden är 15 minuter.

Läshundens besök på biblioteket under våren 2020:

Söderkulla bibliotek

14.1., 11.2., 10.3., 14.4. och 5.5. kl. 18-20

Huvudbiblioteket

23.1., 20.2., 19.3., 23.4. och 14.5. kl. 18-10


E-undervisning/guidning för lärare

Skulle du vilja använda dig av e-material i din undervisning? Boka in en tid för att få handledning kring de e-material som biblioteket erbjuder : eböcker (ellibs och Elib) tidningar (ePress och PressDisplay) musik (Naxos) och filmer (Viddla). Du får hjälp med att registrera dig och skaffa konton till dessa tjänster så att du genast kan börja använda dem. Till handledningstillfället behöver du ta med ett bibliotekskort, din pinkod och en i-pad/annan form av surfplatta med internetanslutning. Kontakta katja.kononoff@sipoo.fi med din bokning.


Bokbussen kör till skolor och daghem

Borgås bokbuss kör till skolor och daghem i Sibbo varannan fredag. Sibbos biblioteksfunktionär är med i bussen. Mera information: linda.akerlund@sibbo.fi eller tfn 0401455784.

Bokbussens hållplatser och tidtabell 2020-2021 (pdf)

 Ordverkstäder

Sydkustens ordkonstskola ordnar ordverkstäder i samarbete med biblioteket för skolelever.

Ordverkstad i Söderkulla bibliotek för åk 2-6: tisdagar kl.15-16:30 (ledare Lotta Sanhaie)
Ordverkstad i Sibbo huvudbibliotek för åk 2-6: torsdagar kl.15-16:30 (ledare Ellu Öhman)

Anmälan görs på www.ordkonst.fi


Läs för barnen!

Vad kunde väl vara mera meningsfullt för barnet, än en lässtund tillsammans med föräldrar och syskon? När du läser böcker ur olika ålderskategorier stöder du barnets språkutveckling och lägger grunden för ett mångsidigt ordförråd.
Öppna dörren till det förtrollade sagolandet med hjälp av Sibbo biblioteks Läs för barnen -broschyr!


Mer information och bokningar:

Specialbiblioteksfunktionär Linda Åkerlund, linda.akerlund@sibbo.fi, tfn 0401455784.Senast ändrat 21.07.2020

 

Sibbo biblioteks 
servicenummer 09 2353 6003

Helle-nätbiblioteket

suomeksiFacebook

@librarysipoo

Instagram #librarysipoo

 

 

Babysamuel

Samuel som sagans kung

Sipoon kirjasto - Sibbo bibliotek

tor - fre ja och dag före helg