< Aktuellt
16.05.2019

Välkommen på konstnärsträffar till Sibbo

Välkommen på konstnärsträffar till Sibbo
Är du nyfiken på vad konst är? Varför håller man på med konst? Varför väcker konst, fortfarande, så starka känslor? Sådana frågor kan du få svar på under de följande veckorna.

Välkommen på två konstnärsträffar i konstrummet Pesula (Pilvilinnavägen 2) i Nickby. Under en timme samtalar konstnärerna om sina nyskapade verk i det gamla tvätteriets mysiga miljö. Ingen förhandsbokning behövs och inträdet är fritt.

I det första samtalet 22.5 kl. 18-19 berättar Corinna Helenelund om sitt konstnärskap och om hennes senaste verk Stenfoten, saxen och prepositionerna som är en del av utställningen KRETS. Kurator Rickard Borgström medverkar och publiken får gärna ställa frågor. Diskussionen går i huvudsak på svenska.

I det andra samtalet 8.6 kl. 15-16 berättar Jaakko Pietiläinen storyn bakom hans offentliga konstverk Bjudna gäster som är en stor skulptur på Artborgs fasad. Publiken får gärna ställa frågor och diskussionen kommer att i huvudsak gå på finska.

Om utställningen

KEHÄ/KRETS är konstnärerna Corinna Helenelunds, Jaakko Pietiläinens och kurator Rickard Borgströms gemensamma projekt på f.d. Nickby sjukhusområde. De har tagit sjukhusets historia och dess arkitektur som utgångspunkt för att producera nya verk. Utställningen belyser olika frågor kring det dynamiska och ömsesidiga samspelet mellan inre liv och yttre miljö.

Om konstnärerna

Corinna Helenelund är en skulptör som arbetar med att finna form för det formlösa livet som genomsyrar världen och den mänskliga kroppen. Hon är intresserad av våra sammanvävda kroppsliga sinnen, samt av hur inre och yttre världar glider in och ut ur varandra, av starka emotionella tillstånd som förvränger våra proportioner, av mysticism, sömn, magkänslor, havsdjup och av gränstrakterna för vad som är möjligt att kommunicera. Hennes senaste verk har setts på Titanik i Åbo, Kunstverein Göttingen i Tyskland, Norrköpings Konstmuseum i Sverige, Ekkm i Tallin, The Community i Paris och på Sinne i Helsingfors.

Corinna Helenelund

Jaakko Pietiläinen är en konstnär som arbetar med video, installation, skulptur och performans. Hans arbete är tvärdisciplinärt som där bildkonst, performans, samtida dans och teater möts och där han använder olika material och medier, allt från video till rumsliga interventioner. Pietiläinens arbete är ofta plats- och/eller situationsbundet, och fungerar i ett samspel mellan de faktiska och fiktiva narrativen. Pietiläinen är intresserad av hur den samtida kulturens teknologiska infrastruktur subtilt formar vår verklighet och hur systemen fallerar och ger upphov till nya, ofta obehagliga estetiska förvrängningar av vår verklighet. Han har nyligen presenterat soloutställningen ”Housing Fair” på Galleri Sorbus (2018) och den kollektiva performansen ”PET” vid Kiasma (2017) i Helsingfors.

Jaakko Pietiläinen

KRETS / KEHÄ

Datum: 11.05.- 29.06.2019
Öppet: ons 14-20, tors-lör 10-16
Plats: Gamla tvättstugan PESULA, Pilvilinnavägen 2, Östanåparken, Sibbo
Konstnärer: Corinna Helenelund och Jaakko Pietiläinen
Kurator: Rickard Borgström
Arrangör: Sibbo Kommuns Kulturtjänster

Tag kontakt: kulturplanerare Katja Sågbom, katja.sagbom@sipoo.fi eller utställningskoordinator Maj-Britt Huovila, maikku.huovila@gmail.com , 0407354132 (under öppettiderna)


Senast ändrat
20.05.2019