< Aktuellt
16.03.2018

Gutsy Go Sipoo–Sibbo 19.3–23.3.2018 - De unga utför modiga fredsgärningar

220 ungdomar, 20 modiga fredsgärningar. Åttaklassare i Nickby Hjärta i Sibbo får under en veckas tid förbättra kommuninvånarnas liv och visa vad de kan göra tillsammans – allt på två språk. På fredagen den 23 mars publicerar de sina idéer och visar hela Finland hur man kan skapa fred.

Nicky Hjärta i Sibbo är den enda högstadieskolan i Finland där både finsk- och svenskspråkiga ungdomar studerar under samma tak. Skolans åttaklassare antar en väldig utmaning den 19 mars, när Gutsy Go bjuder hela årskullen att arbeta för att gynna människorna på den egna orten. Utöver språkgränserna får även andra murar mellan olika generationer och människogrupper ge vika.

Ungdomarna skapar tillsammans modiga idéer för att påverka kommuninvånarnas välmående och stämningen i lokalsamhället på ett konkret sätt. Idéerna ska inte förbli tomt prat, för de unga utför sina fredsgärningar och filmar dem. På fredag publicerar de sina videor under en premiärkväll och i medier. Projektets resultat är 20 insiktsfulla och effektiva fredsinnovationer som gynnar hela Finland. En del av de ungas projekt fortsätter och växer hela året runt.

Ungdomarna får stöd av ett speciellt Gutsy Go-team som består av 20–30-åriga sakkunniga inom ungdomsarbetet och medieexperter. För ofta ser man de unga som problem i rubrikerna. Under Gutsy Go Sipoo–Sibbo-veckan får de unga visa vad de verkligen går för.

-Gutsy Go ger unga en synlig och positiv roll i det egna lokalsamhället genom att uppmuntra dem att arbeta tillsammans för att gynna sina medmänniskor. Samtidigt får dem svar till frågan ”Vad kan jag bidra med?”, sammanfattar Aram Aflatuni, ansvarig producent i Gutsy Go.

Sibbo kommun är en av de första att ta del i det nya projektet Gutsy Go. Gutsy Go bjuder in hela Finland att delta i det stora fredsuppdraget med ungdomarna i spetsen. Under följande år turnerar Gutsy Go i flera finska städer.

Gutsy Go Sipoo–Sibbo förverkligas i samarbete med Sibbo kommun, Gutsy Media, Gutsy Go ry och Ungdomsforskningssällskapet r.f. Gutsy Go vann första pris i Finlands största idétävling Sekelskaparna.

Gutsy Go i sociala medier:
Facebook: https://www.facebook.com/GutsyCollective/
Instagram: https://www.instagram.com/gutsycollective/
YouTube: bit.ly/gutsygotube
Twitter: https://twitter.com/gutsycollective

För mer information och intervju kontakta:
Veera Ikonen, Producent, Gutsy Go ry, 040-7080701, veera.ikonen@gutsy.fi
Ilona Malinen, Producent, Gutsy Go ry, 045-3949761, ilona.malinen@gutsy.fi
http://www.gutsygo.fi


Senast ändrat
16.03.2018