< Aktuellt
04.02.2019

Kunderna överlag nöjda med Sibbo kommuns service

Kunderna överlag nöjda med Sibbo kommuns service
I fjol var 85 procent av svararna nöjda eller mycket nöjda med den service de fick av Sibbo kommun. Detta framgår av kundupplevelsemätningens resultat.

Sibbo kommun mäter kontinuerligt hur nöjda kunderna är med den kommunala servicen. Kundupplevelsen mäts med hjälp av en nöjdhetsmätare direkt efter servicesituationen. Kunden kan berätta om sin upplevelse bl.a. genom att trycka på den vargsmiley som bäst beskriver upplevelsen.

Av de kunder som år 2018 gav respons med hjälp av nöjdhetsmätarna valde 66 procent att trycka på den vargsmiley som visar en mycket nöjd min och 19 procent valde vargsmileyn med nöjd min. Detta betyder att sammanlagt 85 procent av svararna var nöjda eller mycket nöjda med servicen.

Ett av kommunens mål för denna fullmäktigeperiod är att 75 procent av svararna är nöjda eller mycket nöjda med kundupplevelsen. Kunderna använde nöjdhetsmätarna för att ge respons sammanlagt 13 167 gånger under fjolåret.

– Jag är ödmjuk och nöjd över resultatet. Det är väldigt fint att vår service kan uppfylla kundernas önskemål. Samtidigt är jag dock medveten om att vi ännu har mycket att förbättra på. Den kritik som nu har framförts hjälper oss med vår utveckling, säger kommundirektören Mikael Grannas.

Mätarna finns på kommunens kundtjänst Info, social- och hälsovårdscentralerna samt biblioteken i Nickby och Söderkulla samt vid tandvården och rådgivningen i Söderkulla. Med hjälp av nöjdhetsmätaren kan kunden också berätta närmare vilka faktorer det var som påverkade upplevelsen.

Många tyckte att servicen var smidig och snabb. De upplevde att kundbetjänaren bemötte dem artigt och vänligt. Till exempel så här berättade kunderna om sina upplevelser:

  • "Laboratoriokäynnillä palveleva henkilö vain oli aivan ihana! Iloinen ja tunnelmaa keventävä!" (”Jag besökte laboratoriet och fick betjäning av en helt enkelt härlig person som var glad och fick stämningen att lätta!”)
  • "Uusi remontti on tosi hyvä, plussaa, nuorten huone on paras ikinä." (”Den nya renoveringen är riktigt bra, ett eget rum för unga är typ bästa ever.”)
  • "Jälleen kerran tulin vaikean, lähes mahdottomalta tuntuvan ongelman kanssa paikalle, ja poistun toiveikkaana huolet hälvennettynä. Kiitos ammattitaitoisten ja empaattisten sosiaalityöntekijöiden." (”Igen hade jag ett svårt problem som fick mig att känna mig näst intill hopplös, men lämnar stället ifylld med ny optimism och utan bekymmer. Tack går till professionella och empatiska socialarbetare.”)
  • "Vänlig och sakkunnig service på jouren. Läkaren hade ett mycket lugnt och tryggt sätt att bemöta och undersöka barnpatienten, tack för det!"
  • "Hyvä, rentouttava jumppa" (”Gymnastikpasset var bra och avslappnande”)

De kunder som var missnöjda upplevde till exempel att servicen inte var tillräcklig snabb. Vissa kunder blev enligt egen utsago också helt utan den service de önskade. Här är några citat från kunderna:

  • "Kukaan ei palvellut" (”Jag fick ingen service alls”)
  • "Lääkärin info jäi vajaaksi" (”Den information som jag fick av läkaren var inte tillräcklig”)
  • "Aika peruttiin hammaslääkäriin vasta paikan päällä" (”Min tandläkartid blev avbokad först när jag redan var på plats”)
  • "Kuulin tai sain puhelimessa väärän ajan. Tylsää istua täällä turhaan" (”Tiden jag fick per telefon var fel, eller också antecknade jag den ned fel själv. Vad tråkigt att sitta här alldeles i onödan”)
  • "Olin omatoimiajalla noutamassa varaamaani kirjaa ja lainauslaitteista kumpikaan ei toiminut." (”Jag kom hit under självbetjäningstimmen för att hämta en beställd bok, men lånemaskinerna var båda ur bruk.”)

Kommunens service kommer att utvecklas på basis av responsen. Hela kommunens kundupplevelseresultat uppdateras även veckovis på sibbo.fi.


Senast ändrat
04.02.2019