< Aktuellt
08.11.2018

Vardagsinteraktion mellan en social robot och de äldre undersöktes i boendeenheten Aftonrodnad i Sibbo

Vardagsinteraktion mellan en social robot och de äldre undersöktes i boendeenheten Aftonrodnad i Sibbo
– Hej Ritva! Vill du göra mig sällskap på en musikresa? Frågan ställs av roboten Pepper och riktas till Ritva Hildén, som bor i stödboendeenheten Aftonrodnad i Sibbo. Svaret blir ja.

– Vi börjar med att lyssna på en låt från den tid när du var tre år gammal, säger roboten Pepper och börjar snart spela låten ”Kohtalokas Samba” av Georg Malmstén.

De äldre i boendeenheten Aftonrodnad fick bekanta sig med den sociala roboten Pepper under fem veckors tid i oktober–november 2018. Det är fråga om en undersökning där forskare i yrkeshögskolan Laurea ville veta hur en robot skulle kunna påverka vardagen i ett äldreboende. Syftet var att se hur den vardagliga växelverkan mellan en robot och en människa ser ut. Undersökningen är en del av ett mångårigt projekt under namnet ROSE, där möjligheten att använda robotar i må bra-tjänster kartläggs. Projektet finansieras av Finlands Akademi och koordineras av Aalto-universitetet. Sibbo kommuns service för de äldre fungerade som ett slags levande laboratorium (Living Lab) i projektet.

Forskare från yrkeshögskolan Laurea intervjuade först de äldre och därefter hemvårdens arbetare som en del av projektet. Forskaren Jaakko Porokuokka berättar att intervjusvaren gav flera idéer till hur man kan använda robotar i de äldres vardag på ett meningsfullt sätt.

– Man kan bland annat följa med hur världen lägger till, spela musik och ta kontakt med nära och kära; dessa är bara några exempel på de saker som nämndes i intervjuerna. I den här undersökningen valde vi att testa tre av robotens program. De var programmet för musikminnen Hilda, ett e-postbaserat meddelandeprogram samt programmet där roboten läser nyheter, berättar Porokuokka.

Minnen med hjälp av musik

I Aftonrodnad i Sibbo läste roboten Pepper högt ur Rundradios nyhetstjänst på webben samt spelade musik från de äldres barndom, ungdom och vuxenliv. Roboten visade även bilder och berättade om händelser förknippade med respektive år medan den spelade låtarna. Därtill testade man hur roboten kan hjälpa de äldre att skicka e-post. Idén var att den äldre dikterar sitt brev till roboten som lyssnar, skriver ned texterna och skickar iväg meddelanden. Meddelandeprogrammet var dock inte helt så lyckat som man hade hoppats på och det fungerade inte riktigt under försöksperioden. Roboten klarade till exempel inte av att skriva ned finsk prat.

– När Ritva ville börja sitt brev med ett ”Moi Jaakko”, skrev roboten ”maljakko”, ger Porokuokka som exempel.

Det program som verkar ha varit populärast bland invånarna är musikminnen-programmet.

– Jag tycker om det. Roboten spelar låtar från den tid när jag var alldeles liten, berättar Hildén.

Roboten Pepper kodades till att känna igen invånarna utifrån deras ansiktsdrag. Den vet även vad personen heter i förnamn och hur gammal hen är. Personalen behövde bara knäppa på roboten på morgonen.

Man skulle kunna använda en surfplatta för att göra likadana saker som roboten nu gör. Forskarna tycker dock att det är lättare att umgås med en robot, vilket också gör den lättare att använda.

– Roboten fungerar utan att användaren behöver veta ett dugg om teknologin bakom tjänsten. Man talar till den och den förstår, säger Porokuokka.

”Medför växelverkan”

Man har inte ännu hunnit analysera allt material som samlades in under försöksperioden i Aftonrodnad. Enligt forskaren och överläraren Paula Lehto verkar det dock tydligt så att roboten togs bra emot.

– Vi hade några aktiva användare bland invånarna och roboten fick dem att delta. De boende börjar genast diskutera musikprogrammet eller någon tidigare erfarenhet när musiken börjar spelas. Med andra ord medför roboten växelverkan mellan de äldre, berättar Lehto.

Ritva Hildén berättar att hon blev förvånad när roboten talade för första gången.

– Den låter så annorlunda, rösten liknar inte alls en människas röst. Den är nog bra, fast inte duger den till sängpolare ännu, skrattar hon.

Även Marja-Leena Rämö bor i Aftonrodnad. Hon var också en flitig användare av roboten Pepper och umgicks med den till och med till den grad att hon ville ha lite omväxling i musikurvalet. Under försökstiden hade roboten en ”skivsamling” på drygt hundra låtar.

– Nog vore det något om den kom och väckte en på morgnarna. Det skulle jag tycka om, säger Rämö.


Roboten Pepper, Marja-Leena Rämö och Ritva Hildén.

Ersätter inte människan

Enligt Lehto och Porokuokka är det möjligt att robotar redan i nära framtid kan hjälpa hemvårdens personal, till exempel genom att påminna kunderna om att ta sin medicin. De skulle också kunna stå till tjänst när man till exempel ha glömt sina glasögon hos läkaren och ska hämta dem.

– Med hjälp av robotar kunde personalen använda sin tid bättre till att göra de saker som en robot inte kan göra, säger Lehto.

Forskarna tänker att robotar kunde hjälpa personalen och skapa stimulans i de äldres vardag. De tror dock inte att en robot någonsin kan ersätta en människa.

Efter den fem veckor långa försöksperioden lämnar roboten Pepper enheten Aftonrodnad – åtminstone för en stund.

– Visst är det lite vemodigt, kommenterar Hildén robotens avfärd.

Mer information om projektet ROSE (dock enbart på finska och engelska) finns på projektets hemsida bakom den här länken.

 

Se på videon: Pepper-robot i Sibbo

 

 


Senast ändrat
08.11.2018