< Aktuellt
06.08.2018

Så här kan du bekanta dig med hur man använder en hjärtstartare

Så här kan du bekanta dig med hur man använder en hjärtstartare
Sibbo kommun skaffade på våren hjärtstartare (defibrillatorer) till flera mötes- och idrottslokaler. Apparaterna är avsedda för lekmän, dvs. vem som helst kan använda dem. När hjärtstartaren slås på börjar den genast vägleda användaren steg för steg med hjälp av ljud- och ljussignaler. Det går att använda apparaten även om man inte skulle förstå språket som apparaten talar.

Om du ändå vill bekanta dig närmare med hur man använder en hjärtstartare, kan du titta på videorna via länkarna nedan. Hjärtstartarna på videorna har samma funktionsprincip som hjärtstartarna i Sibbo kommuns fastigheter.

https://www.youtube.com/watch?v=iI9bxZfIe3U (Video om hur man använder en hjärtstartare på engelska. Samma modell som hjärtstartaren i Sibbo kommun.)

https://www.youtube.com/watch?v=4SlPgoCTNDY (Video om hur man använder en hjärtstartare på finska. Apparaten används i flera affärsfastigheter runt om i Finland.)

https://www.youtube.com/watch?v=UWddljKkpTU (Video om hur man använder en hjärtstartare på finska på webbplatsen uskallaauttaa.fi. Modellen motsvarar den som finns i kommunens fastigheter.)

https://svenska.yle.fi/artikel/2016/02/11/frascha-upp-dina-kunskaper-i-forsta-hjalpen (Video om hur man använder en hjärtstartare på svenska. På webbplatsen finns också bland annat grundläggande första hjälpen-anvisningar.)

https://rednet.punainenristi.fi/node/26914 (Video om hjärt- och lungräddning till Fredis låt ”Elää mä sain” (Stayin’ Alive).

Kunskaper i första hjälpen hör till varje medborgares grundläggande färdigheter. Du kan uppdatera dina kunskaper i första hjälpen genom att delta i kurser som ordnas av till exempel Sibbo Institut, Finlands Röda Kors och andra motsvarande tjänsteleverantörer.

Du kan se var det finns hjärtstartare i Finland på adressen www.defi.fi (på finska).


Senast ändrat
06.08.2018