< Aktuellt
30.07.2018

Sköt om bra hygien på badstränderna

När vädret är varmt går många till stranden och badar. Varmt väder och en stor människoskara ökar sannolikheten för sjukdomar som smittas via badvattnet.

Hälsoskyddsplanerare Juho Kutvonen på miljöhälsovården i Borgå påminner om att

  • Man inte ska gå och bada om man har diarré eller uppkastningar. Man under två veckor efter att magsymptomen har gått över ska undvika badande på allmänna badstränder.
  • Man vid blöjbyte inte ska tvätta babyns stjärt i badstrandens vatten.
  • Man inte får ha avföring eller urinera i badvattnet
  • Man inte får ta husdjur i badvattnet på en allmän badstrand för att de skulle få svalka sig

Miljöhälsovården i Borgå har fått kännedom om enskilda personer som fått magsjuka efter att de har badat i Drömstrand, Hopom träsk i Lovisa. Sambandet mellan insjuknandet och badvattnet har inte kunnat fastställas. Miljöhälsovården har ändå för säkerhets skull tagit extra prov på badvattnet. Resultaten förväntas bli färdiga nästa vecka och om resultaten meddelas separat.

Om du misstänker att dina symptom beror på badvattnet, kontakta din hälsovårdscentral för bedömning av vårdbehovet och eventuell provtagning.

Man kan dessutom anmäla misstänkta sjukdomsfall som beror på badandet till ymparistoterveydenhuolto@porvoo.fi eller jourhavande hälsoinspektör telefon 040 168 8844 kl. 9-12.

Ytterligare information ger:
vik. hälsoskyddsplanerare Juho Kutvonen, tfn 040 168 5599


Senast ändrat
31.07.2018